среда, 5. новембар 2014.

О издавачу


Центар за црквене студије је основан у Нишу 2002. године са благословом Епископа нишког Иринеја, окупивши велики број доктора и магистара наука, који се баве научним проучавањем православне духовности. До данас је остварио изузетне резултате у многим областима.
     Организован је велики број научних скупова са намером да се осветле многе теме из црквене историје и афирмишу трајне хришћанске вредности. Наводимо скупове: Свети цар Константин и хришћанство, Грчка и Српска црква кроз векове, Свети Никита из Ремезијане, Стефан Немања и Топлица, Владета Јеротић – делом у времену, Православна теологија и култура, Манастир Бањска и доба краља Милутина и Историја и значај Призренске богословије. На овим скуповима је учествовало преко 350 научника из земље и света, а објављени су и зборници радова.
         Центар има богату издавачку делатност у оквиру које је објавио преко 50 издања  вредних и капиталних дела, међу којима су:
-         три књиге познатог православног теолога Жан Клод-Ларшеа (Пут, истина, живот, Теологија болести, Иконограф и  уметник),
-         Старо и ново. Студије о књижевности православних Словена аутора Александра  Наумова, професора Универзитета у Кракову и Венецији,
-         Византијска Венеција  Рената д’Антиге,
-         Три библиографије српских манастира (Хиландара, Сопоћана, Ђурђевих Ступова) аутора Бојане Мелцер. Библиографија манастираХиландара спада у капитална остварења,
-         Црква светог Пантелејмона у Нишу (више аутора),
-         Попови и протопопови Српске цркве у средњем веку Марије Копривице,
-         Студије професора Драгише Бојовића Свети Јефрем Сирин у српској црквеној књижевности и Српска есхатолошка књижевност,
-         Беседништво код Срба професора Милентија Ђорђевића,
-         Логос и бесмртност проф. Слађане Ристић Горгиев и многе друге
За издавачку делатност Центар је 2002. године добио награду
Сајма књига у Нишу – ИНИЦИЈАЛ.
     Центар за црквене студије објављује и часопис Црквене студије, најбољи часопис тог профила у земљи и један од најзначајнијих у свету. До сада је изашло десет бројева. У њему је до сада објављено око 400 радова
најеминентнијих научника из земље и света (Ниш, Београд, НовиСад, Стразбур, Краков, Венеција, Софија, Скопље, Франкфурт, Загреб, Солун, Москва, ВеликоТрново, Кијев, Осло, Атина, Дарм, Рим, Праг, Познањ, Архус, Париз, Либертвил, Санкт-Петербург, Њујорк, Амстердам…)
Црквене студије су референтни часопис категоризован у Министарству просвете и науке (М24), а налази се и на листи  категоризованих часописа Универзитета у Београду.  Појавило се и неколико рецензија Црквених студија у угледним светским  часописима: Бизантинославика (Чешка), Славистичке студије (Италија), Прилози за књижевност, историју и фолклор (Србија), Волшебнаја гора (Русија), Скрипта, Староблгарска литература (Бугарска) итд.
     За уређивање часописа професор Драгиша Бојовић је добио угледну награду ‘’Константин Острошки’’ у Пољској.
     Тешко је побројати све библиотеке у свету које поседују издања Центра за црквене студије. Захваљујући сарадњи Центра са националним институцијама као што су Народна библиотека Србије и Српска академија наука и уметности издања Центра се налазе у најзначајнијим националним, универзитетским и славистичким библиотекама и научним центрима као што су: Москва, Атина, Лондон Вашингтон, Питсбург, Њу Хевен, Ан Ербур, Санкт-Петербург, Париз, Праг, Софија, Загреб, Темишвар, Беч, Станфорд, Медисон, Краков, Лођ, Вроцлав, Гдањск, Познањ, Tрст, Верона, Падова, Торино, Напуљ, Берлин, Вирцбург, Гетеборг, Брно, Кијев, Сеул, Солун, Минск, Љубљана, Виљнус, Колумбус итд.
     Центар је основао и јединствену библиотеку у Нишу која носи име Светог владике Николаја и поседује неколико хиљада књига и часописа, као и рукописне и старе и ретке књиге. Библиотека ради већ осам година и у њој је на пословима библиотекара волонтирало преко 90 студената србистике.
     Наградом Старац Исаија стимулисани су и награђивани најбољи дипломци из области црквених студија у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Неки од њих данас су угледни научни истраживачи. Специјалном наградом, Благодарницом, Центар за црквене студије је одавао признање светским научницима који су афирмисали српску културу и православну духовност у свету. Ту награду су добили проф. др Јоанис Тарнанидис из Солуна, проф. др Жан Клод Ларше из Стразбура и проф. др Александар Наумов из Кракова. Добитници овог признања су и Патријарх српски Иринеј, проф. др Милан Радуловић и проф. др Радослав Бубањ.
     Центар је задужио град Ниш и бројним духовним семинарима, предавањима, промоцијама и  трибинама, на којима су говорили бројни домаћи и страни научници. Издања Центра промовисана су у угледним институцијама у Београду, Новом Саду, Солуну, Москви и Софији.
     Центар за црквене студије спада у оне ретке институције које се у континуитету припремале за обележавање 1700 година Миланског едикта. Програм је усвојен на Ванредној скупштини, одржаној 5. октобра 2009. године, на којој је присуствовао и тадашњи Епископ нишки Иринеј. Тада је и донета одлука о одржавању Међународног научног скупа Свети цар Константин и хришћанство (31. маја-2. јуна 2013), а припреме за тај скуптрајале су више од три године. Резултат таквог озбиљног приступа било је учешће преко 150 научника из свих крајева света: Бостон, Бејлор, Милано, Краков, Јерусалим, Венеција, Париз, Москва, Кардиф, Фиренца, Санкт-Петербург, Велико Трново, Бризбејн, Кембриџ, Рим, Тбилиси, Загреб, Лублин, Оксфорд, Смоленск, Нотингем, Анкара, Будимпешта, Чикаго, Скопље, Познањ, Њујорк, Амстердам, Архус, Осло,  Канзас, Единбург, Триер, Богота, Варшава, Лођ, Принстон, Грац, Крит, Дарм, Атина, Београд, Ниш…
Са скупа су објављена два тома зборника, а један део радова у јубиларном десетом броју Црквених студија (за 2013. годину).
Опште је мишљење да је ово био најзначајнији скуп у свету о Светом  цару Константину и Миланском едикту у години јубилеја. Тиме је Центар на најбољи могући начин дао допринос прослави.
      Суорганизатори скупа биле су угледне институције:
-         Центар за византијско-словенске студије ‘’Иван Дујчев’’, Софија
-         Институт за национална и верска питања, Солун
-         Институт за православне студије Универзитета у Кембриџу
-         Филозофски факултет у Нишу
-         Одељење за историју Филозофског факултета у Београду.
     Центар за црквене студије је добитник најугледније награде Града Ниша, ''11. јануар''.

Нема коментара:

Постави коментар