четвртак, 6. новембар 2014.

Библиотека Свети Владика Николај

Идеја о формирању библиотеке центра за црквене студије настала је у време оснивања самог Центра. Зато су и протекле године биле испуњене сталним настојањима да се, у тешким условима, за ту будућу библиотеку обезбеди што више књига и часописа из земље и иностранства. Прве књиге су обезбеђене 2001 год., а први дародавци су били Задужбина Светог манастира Хиландара, Арс либри и Светигора. Иако раније није било услова за постојање библиотеке, увек се у Центру сматрало да она мора бити саставни део свих оних пројеката који су реализовани или планирани.
2004 године је формирана библиотека с благословом Епископа нишког господина Иринеја и понела је име Светог Владике Николаја. Данас је библиотека смештена у просторијама Центра за црквене студије у улици Обреновићева 20 у Нишу.

ФОНД

Библиотека почење са радом са завидним фондом књига, приручника и часописа. Преко 1000 наслова из различитих области добар су основ за настанак једне специјализоване библиотеке. У њеном фонду заступљене су бројне области:историја, историја Цркве, археологија и историја уметности, црквена књижевност, старословенски језик, палеографија, теологија, патристика, догматика, литургика, савремено богословље, философија, медицина,периодика, библиографије, енциклопедије, речници и друго.

РУКОПИСНА, СТАРА И РЕТКА КЊИГА
Библиотека поседује и значајан број наслова рукописне, старе и ретке књиге. Као илустрацију наводимо само неке:
1. Минеј за октобар, XIV век, пергамент, један лист, српска редакција
2. Минеј општи, Москва 1818.
3. Песме о Светом Алексију Божјем човеку и Светој великомученици ВАрвари, штампано пре 1859.године
4. Архијерејско поученије новорукоположеном свештенику, Београд 1858
5. Поученије, Београд 1859
6. Кратки црквени устав, Београд 1860
7. Притче Христове, Београд 1870
8. Месецослов, Карловци 1871
9. Митрополит Михаил, Одбрана истине, Београд 1871
10. Филарет Петровић. Двије речи по штудији Хегеловој о постању свјета и човјека, Ниш 1882
11. Сократ Схоластик, Црквена историја, Београд 1886
12. Посланица Инокентија, епископа Нишког, Ниш 1896
13. Епископ жички Сава Дечанац, Владалац и народ, Београд 1897
14. Епископ нишки Никанор, Беседе и речи, Ниш 1908

Међу часописима по старини се истичу београдски Хришћански весник (1880) и лесковачки Црквени гласник (1887)

ДАРОДАВЦИ

Библиотека почиње са радом захваљујући помоћи бројних институција и појединаца, које овим поводом и помињемо: Српска академија наука и уметности, НАродна библиотека Србије, Атос, Образ светачки, Задужбина Светог манастира Хиландара, Извршни одбор скупштине града Ниша, Арс Либри, Делта-матик, Бугарска академија наука, Институт за македонски језик, Штампарија Патријаршије, Светигора, манастир Ћелије, манастир Сопоћани, Универзитетска библиотека Никола тесла (Ниш), Универзитетска библиотека Светозар Марковић (Београд), Штампарија Пунта, Братство Светог Симеона Мироточивог, Топлица Ђорђевић, Нинослав Крстић, др Радивој Радић, др Драган Николић, Емилија Спасић, Милун Стијовић, Небојша Бакић, Владимир Станимировић, др Зоран Милошевић, Милан Николић, Милутин Брковић и други. Свима се најискреније захваљујемо.

Нема коментара:

Постави коментар